ایانا-کشاورزی: پیش بینی می‌شود که با اجرای کامل طرح و پیوند آن به فاز دوم چیزی حدود 9.5 میلیون تن افزایش محصولات کشاورزی را در ادامه راه داشته باشیم.

طرح ملی 550 هزار هکتار اراضی کشاورزی دشت‌های خوزستان و ایلام توانست در سال گذشته 2.8میلیون تن تولید محصولات کشاورزی را در این دو استان افزایش دهد.

به گزارش خبرنگار کشاورزی ایانا، محمد جواد صالحی نژاد مدیر عامل موسسه جهاد نصر در نشست خبری که امروز حول محور تشریح آخرین فعالیت‌ها و برنامه‌های اجرای طرح ملی 550 هزار هکتار اراضی کشاورزی دشت‌های خوزستان و ایلام و سایر اقدامات عمرانی و زیربنایی کشاورزی برگزار شد، از طرح ملی احیای دشت‌های خوزستان و ایلام تحت عنوان بزرگترین پروژه‌ تاریخی در این بخش یاد کرد و گفت: «این طرح یکی از بزرگترین طرح‌های تاریخی کشاورزی ایران است که با سفر مقام معظم رهبری در سال 75 کلید خورد. البته مطالعات تحقیقاتی این پروژه از دوران قبل انقلاب شروع شد و از سال 75 با وقفه 10تا 12 ساله‌ای شکل اجرایی به خود گرفت. در سال 87 بود که طی سفر هیات دولت به استان خوزستان  اعتبار مورد نیاز این طرح در ردیف بودجه‌های سالیانه قرار گرفت و در قانون بودجه همان سال با 9 طرح و تحت عنوان طرح مقام معظم رهبری، توسط دستگاه اجرایی وزارت جهاد کشاورزی شکل اجرایی به خود گرفت.»

او با یادآوری این نکته که اواخر سال 88 طی مصوبه‌ای اجرای این طرح به موسسه جهاد نصر سپرده شد، ادامه داد: «از سال 89 اجرای طرح آغاز و تا سال 92 چیزی حدود 700میلیارد تومان از طریق فاینانس داخلی و ردیف بودجه عمومی برای این طرح بزرگ در نظر گرفته شد. در سال 92 نیز با سفر دولت یازدهم و پیشنهاد وزارت جهاد، موافقت دولت و همچنین دستور مقام معظم رهبری از محل صندوق توسعه ملی یک و نیم میلیارد دلار به طرح ملی احیای 550 هزار هکتار اراضی کشاورزی دشت‌های خوزستان و ایلام اختصاص داده شد. از این رو با تخصیص این رقم پروژه در سال 94 شتاب بیشتری به خود گرفت. لازم به یادآوری است که از سال 87 تا سال 93 تنها 66هزار هکتار پیشرفت داشت و با تزریق اعتبار میزان پیشرفت بسیار بالا رفت. بنابراین از سال 94 به بعد پیشرفت این طرح حدود 53هزار هکتار در سال بود که این دستاورد خوبی برای نزدیک شدن به بهره برداری کامل این پروژه محسوب می‌شود. در این راستا از سال 93 تا کنون مساحتی بیش از 220هزار هکتار از اراضی این مناطق تحت پوشش این طرح ملی قرار گرفته‌اند. »

صالحی نژاد با اشاره به اینکه در فاز یک این طرح حدود 295هزار هکتار در آبان سال جاری به بهره‌برداری رسیده، تصریح کرد: «از دستاوردهای این طرح در سال گذشته می‌توان به افزایش 2.8میلیون تنی تولید محصولات کشاورزی اشاره کرد. پیش بینی می‌شود که با اجرای کامل طرح و پیوند آن به فاز دوم چیزی حدود 9.5 میلیون تن افزایش محصولات کشاورزی را در ادامه راه داشته باشیم.»

او پیش بینی کرد که فاز دوم این طرح از سال 98 کلید می‌خورد و ادامه داد: «پیش بینی‌ها نشان می‌دهد که اگر فاز دوم در سال 98 آغاز شود و خلائی در این میان ایجاد نشود، بتوان فاز بعدی این پروژه را به شرط تامین اعتبار طی پنج سال به سرانجام رساند. اعتبار مورد نیاز برای اجرای فاز دو حدود 1.7 میلیارد دلار برای شبکه‌های فرعی آبیاری و زهکشی محاسبه شده. البته لازم به تاکید است که قبل از اجرای فاز اول این طرح، وزارت نیرو کانال‌های اصلی را پروژه را اجرا کرده بود که این خود پیشرفت را سریعتر کرد ولی در فاز دوم این اتفاق نیافتاده و زمان بیشتری نیاز است.»

او افزود: «اشتغال‌زایی مستقیم و غیرمستقیمی که در این طرح اتفاق افتاده حدود سه هزار نفر بوده که از این رقم  147 هزار نفر به طور مستقیم و باقی به صورت غیرمستقیم مشغول به کار شده‌اند. همچنین افزایش درآمد خالص ناشی از اجرای طرح بر اساس پیش بینی‌های صورت گرفته 16هزار میلیارد تومان خواهد بود.»

او ساماندهی مهاجرت، گسترش امنیت اجتماعی و توسعه شاخص‌های انسانی را از دیگر دستاوردهای این طرح دانست و ادامه داد: «همچنین حمایت از صنایع داخلی به واسطه استفاده و به‌کارگیری ماشین‌آلات داخلی از دیگر گزینه‌های مهم این طرح به شمار می‌رود. بیش از 2700ماشن آلات سنگین و نیمه سنگین برای اجرای طرح استفاده شده که550 دستگاه آن تخصصی است. در گذشته این ماشین‌آلات از کشورهای هلند و ایتالیا وارد می‌شدند که بعد از اجرای طرح مورد نظر330دستگاه از ماشین‌آلات تخصصی در داخل ساخته شده. یعنی از 550 دستگاه ماشین تخصصی مورد نیاز 330دستگاه آن ساخت داخل است. بنابراین این موضوع خروج ارز را کشور را بسیار کاهش داده.»

صالحی نژاد گفت: «سال 94 در یک سال بیش از 9هزار و400نفر در این طرح مشغول به کار شدند و در حال حاضر نیز که برای رفع نواقص پروژه اقداماتی صورت می‌گیرد بیش از 5هزار نفر مشغول فعالیت هستند. البته در مصوبه ابتدای سال 96 اجرای فاز دو در دستور کار دولت قرار گرفت که همکاری وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی را با هم می‌طلبد. متاسفانه بودجه در نظر گرفته شده توسط دولت برای فاز دوم بسیار ناچیز است که امید می‌رود با کمک مجلس شورای اسلامی و سایر کانال‌های ارتباطی بتوان افزایشی برای این رقم ایجاد کرد. البته باز هم نیاز است که باقی اعتبارات از محل صندوق توسعه ملی تامین شود، چرا که اگر بخواهیم منتظر ردیف اعتباری باشیم سال‌ها فاز دوم این طرح به عقب خواهد افتاد. پیشنهاد ما به دولت این است که در سال 98 حدود 200میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی برای فاز دوم در نظر گرفته شود تا بتوان پروژه را پیش برد.»

او در پایان اشاره کرد که «20 شهرستان در استان خوزستان و سه شهرستان در ایلام از این طرح بهره ‌برده‌اند. میزان سطح پوشش داده شده در ایلام 50هزار هکتار و در استان خوزستان 500هزار هکتار در نظر گرفته شده. همچنین لازم به تاکید است که بیش از 85 درصد نیروهای به کار گرفته شده در این طرح بومی مناطق مورد نظر هستند. »

http://www.iana.ir/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C-11/64792-%D8%A7%D9%81%D8%B2%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D9%88%D9%86-%D8%AA%D9%86%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D9%85%D8%AD%D8%B5%D9%88%D9%84%D8%A7%D8%AA-%DA%A9%D8%B4%D8%A7%D9%88%D8%B1%D8%B2%DB%8C

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست